Полша повишава бойната си готовност, след като ракета падна на нейна територия и

...
Полша повишава бойната си готовност, след като ракета падна на нейна територия и
Коментари Харесай

Експерт разкри има ли притеснения Путин да изгуби нещо

Полша покачва бойната си подготвеност, след като ракета падна на нейна територия и уби двама души. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8188
" Трябва да изчакаме окончателните резултати от следствието, което тече сега. Буквално преди часове имаше изявление на американския президент Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в, който сподели, че в този миг няма по какъв начин да бъдат направени ясни изводи за случилото се и че той разполага с информация, която е тъкмо противоположното. И е допустимо тези ракети да не изстреляни със същата траектория, която ги е отвела в Полша. Той има сведения за това, че става въпрос за тъкмо противоположното ", сподели специалистът по интернационална сигурност доц. Искрен Иванов в студиото на " България заран ".

След като излязат формалните резултати, тогава Алиансът би трябвало да излезе с обща позиция, под която да се подпише и България, стана ясно от думите му.

" Става въпрос за случай, в който са забъркани съветски ракети. Как са достигнали границата на Полша - мъчно ми е да преценява, само че има два фактора, които могат да улеснят оценката. Първият е, че самолет на НАТО е следил тези ракети от момента, в който са влезнали във въздушното пространство на НАТО. Вторият миг е, че тече следствие на американското разузнаване, което значи, че ние скоро ще имаме данни дали в действителност става въпрос за съветска провокация или неволна траектория ", добави доцент Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му това може да е метод, по който Русия се пробва да предизвика НАТО.

" Ако това е съветска провокация, е много рисково, тъй като в случай че Алиансът влезе във войната, това значи Трета международна война. Прогнозата ми е, че оттук насетне Москва ще продължи да ускорява натиска към Алианса с подправени вести и опити да го предизвика. Вече се приказва, че Полша ще изиска задействане на Чл. 4. Това е член на груповото консултиране - когато една членка на НАТО има опасения за своята национална сигурност, тя ги дава на останалите страни членки и те съветват, с цел да вземат решения ", акцентира специалистът по интернационална сигурност.

Чрез консултирането може да се реши дали да се задейства Член 5 за груповата защита.

" Засега не се постанова задействането на Член 5, тъй като ние не знаем какво тъкмо се е случило. Ние би трябвало да търсим златната среда. Трябва да се свика КСНС към българския президент, който да реши дали има директна опасност за националната ни сигурност. За мен няма заплаха спорът да излезе отвън границите на Украйна, само че това може да се промени доста бързо ", добави доцент Искрен Иванов.

Според него най-благоприятният сюжет би бил, в случай че се потвърди, че не става въпрос за съзнателно съветско нахлуване.

" Путин ще търси директна борба с НАТО, тъй като в случай че украинските войски продължат настъплението си - след Херсон следва Крим. Той няма какво да губи. Имаме си работа с нерационален артист - човек, който очакваше, че Китай ще го поддържа и ще реши да се конфронтира със САЩ и Европа. Но това не се случи, в момента Путин е гневен ", безапелационен бе специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР